2012. február 29., szerda

Történetek menyasszonyaink tollából - Nyerj meg minket esküvői fotósodnak 3.

A mai történet egy igazi esti mese... királylánnyal, királyfival és boldog zárással. :) Olvassátok olyan szeretettel, ahogyan mi is olvastuk!

"Így lettem menyasszony


Megismerkedésünkig én inkább hétköznapi átlagos életet éltem, szerettem a királylányos meséket, mindig elkápráztattak, de soha nem hittem abban, hogy egyszer csak betoppan a szőke herceg fehér lovon az éltembe, és onnantól minden más lesz. Szerencsére tévedtem és a tündérmesék valósággá is válhatnak.

Igaz nem szőke, és nem fehér lovon érkezett a királyfi, csak egyszerűen leült mellém egy munkahelyi tréningen. Ilyen egyszerűen kezdődött a tündérmese.

Ám a mi mesénk, nem a romantikus, rózsaszín felhőkben repkedő, csöpögős történet. A mienk a vidám, vicces dolgokkal megfűszerezett bolondos történet.

A legkiemelkedőbb fejezet a lánykérés, ami annyiban illik a mesék világába, hogy a 4. Hónapfordulónkon történt. Tényleg soha nem tudtam volna magamról elképzelni, hogy rám talál a lovagom, és 4 hónap múlva már a menyasszonya leszek. Ez nem az én életem történetébe illett bele. Ilyen csak az új életembe fordulhatott elő, ami akkor kezdődött, amikor ő leült mellém.

Kivettünk pár nap szabadságot, és elmentünk Gyulára pihenni. Én még soha nem jártam ott, már nagyon el szerettem volna menni, hogy megismerjek még egy szép várost Magyarországon. Olyan helyre akartunk menni, ami mindkettőnknek újdonság lett volna. Kilőttünk pár helyet a listáról, ahol már valamelyikőnk járt, és végül Gyulát választottuk. Indulásunk reggelén amikor elkezdtük nézegetni a térképet, hogy mégis pontosan hova is megyünk, tűnt furcsának a dolog, meglepően sokat tudott a városról. Akkor árulta el, hogy ő igazából már járt Gyulán, de úgy gondolta, hogy ezt nem árulja el nekem, mert velem is szívesen is eljönne újra.

Szóval elindultunk, aznap volt a hónapfordulónk. Különösebben nem „ünnepeltük” meg őket soha, csak mindig csináltunk valami különlegesebbet.. csónakázás a városligeti tavon, és hasonlók. Úgy gondoltam, hogy az a nap attól lesz különleges, hogy lemegyünk Gyulára, nem is sejtettem, hogy mi vár rám.
Délután megérkeztünk, sétáltunk, megnéztük a várost. Majd visszamentünk a szállodába vacsorázni. Amikor végeztünk már késő volt. És megkérdezte, hogy van-e kedvem sétálni még egy kicsit a városban. Elgondolkoztam a kérdésen, mivel már elég fáradt voltam, de éreztem, hogy ő szívesen sétálna még, így elindultunk.
Már besötétedett, a lámpák világítottak, nagyon hangulatos volt a város. Sokat sétáltunk. Hazafele amikor átsétáltunk egy kis aranyos hídon a csatorna felett, én mondtam neki, h csókoljon meg a híd közepén.. ő megkérdezte, hogy miért, ez valami különleges dolog, ami jelent is valamit, én mondtam, hogy nem csak romantikus. Így hát megcsókolt, és sétáltunk tovább.. Ezt a részt, ő mindig úgy szokta mesélni, hogy ott elgondolkozott, hogy milyen lenne ott megkérni a kezem, de rájött, hogy ez túl átlagos csöpögős lenne, és mindenki arra számítana a történet azon pontján, h megcsókolt majd letérdelt, és megkérte a kezem, de milyen már olyan módon megkérni a kezem, ami várható.. ő valami különlegeset, meglepőt akart.
A sétánk közben sok ékszerbolt előtt elhaladtunk. Addig a napig mindig odarángattam őt, a kirakathoz, és mutogattam neki az eljegyzési gyűrűket. Nem utalásnak szántam, csak vicces egy srácot ilyennel szívatni, és értette ő a poént, és nem vette célzásnak. De aznap úgy döntöttem, hogy szegény szenvedett már eleget, most már nem fogom olyan ékszerbolthoz oda rángatni, ahol eljegyzési gyűrűk is vannak. Persze ez nem zárta ki az összes többi ékszerboltot, és délután már elsétáltunk egy előtt, aminek a kirakatában szép tarka dolgok voltak, így ahhoz odarángattam.. nézegettük a kirakatot, és volt pár vicces szerintem férfi gyűrű is a kirakatban. A vastagabb fajták, amikbe valamilyen minta van belevésve. Azokon nevetgéltünk. Majd közölte, hogy szerinte van itt egy szép gyűrű is. Én ironikusnak gondoltam a megjegyzését, és elkezdtem kérdezgetni, hogy melyikra gondol, a halálfejesre, vagy a marihuána mintásra, esetleg az ementáli sajthoz hasonlóan lyukacsosra, és ő mindre csak azt mondta, hogy nem, nem az. A pár kérdés után ránéztem az arcára, és nagyon aranyosan mosolygott, és mondta, hogy nem azok, hanem nála... és elővette háta mögül a kezét és kinyitotta a gyűrűtartót, és elővette azt a gyűrűt, aminél szebbet még soha se láttam. És megkérdezte, hogy „ Leszel a feleségem?” Én annyira meglepődtem és boldog voltam, és el se tudtam hinni, meg minden egyéb, hogy csak a nyakába ugrottam, az volt a válaszom, hogy „Hát na-ná!” majd megcsókoltam. Még pár percig fel se tudtam fogni, h mi történt, könnyeztem, ugráltam, közben tapsoltam, hogy juppéé a menyasszonyod vagyok. Majd miután magamhoz tértem, rájöttem, hogy az volt a válaszom, hogy hát na-ná, amin megijedtem, hogy őt zavarta, hogy még egy értelmes választ se tudtam adni, nem azt mondtam,hogy igen, hanem, hogy hát na-ná, de ő csak nevetett, hogy ennél jobb választ nem is mondhattam volna, hisz ebből érezte, hogy mennyire meglepődtem, és örültem. Az egész nyaralásunkról csak olyan képeket tudtam készíteni, amibe belóg a kezem, és látszik a szép gyűrűm, ami nem olyan, mint a tradicionális darabok, mert tudta, hogy az nekem nem tetszik, nem egy sima körív, hanem kb 1,5 körív, ami nem záródik össze, és tökéletes, pont rám szabták. Elmesélte, hogy onnan tudta a méretemet, hogy egyszer ellopta az összes gyűrűmet. Berajzolta, hogy meddig mennek fel az ő ujjára, és bevonalkázott újjal ment az ékszerészhez, csak szegény félt, mert tudta, hogy nem az összes gyűrűmet a gyűrűsujjamon hordom, hanem párat a középsőn. De sikerült megtalálnia a tökéletes gyűrűt!

Azóta sokszor elmeséltük a történetet az ismerősöknek, és tényleg mindenki arra számít a kis hidas résznél, hogy ott kéri meg a kezem.. és hogy nem így történt, tényleg sokkal inkább illik hozzánk."

2012. február 28., kedd

Történetek menyasszonyaink tollából - Nyerj meg minket esküvői fotósodnak 2.

A mai lehangoló időben, úgy gondoltam, hogy egy vidám történetet osztok meg Veletek, ami egy hasonlóan szürke napon érkezett meg hozzánk és beragyogta a szívünket, hiszen a nevetés csodákra képes!

"Történetünk egyben romantikus és vicces, hasonló pillanatokban már rengetegszer volt részünk, mert ilyenek vagyunk mi, bolondok és szerelmesek! :)
Réges-régen történt, még mindketten egyetemisták voltunk, amikor egy hétfő délután a röplabda edzésre besétált egy délceg úriember. Szerelem volt első látásra, legalábbis a részemről... :) Zoli ekkor még észre sem vett, pedig csak két lány volt a pályán, az egyik közös barátnőnk Szandra, a másik pedig szerény személyem... Később az öltözőben elmeséltem barátnőmnek, hogy beleszerelmesedtem ebbe a fiúba és kértem, hogy szervezzen meg egy közös bulit, mivel a sportpályán nem vagyok egy nagy ász, de az esti bulikon már otthonosan mozgok. Egy szombaton össze is jött a társaság, de én annyira ideges voltam, hogy éppen csak bemutatkoztam, utána már a közelébe sem mertem menni Zolinak. Ilyen még nem történt velem, korábban be nem állt a szám, de Ő előtte meg sem mertem szólalni. Nagyon kedves és udvarias volt, hívott táncolni, de később másokat is hívott, szóval nem haladt a "dolog". Teljes kétségbeesésemben odafordultam Szandrához, hogy "Most mit csináljak?", mire ő: "Hát simulj oda!". Úgy tűnik pont erre vártam, mert abban a pillanatban felkerekedtem és átöleltem, a gyanútlan, épp a sörét fogyasztó drága szerelmemet. Ő pedig örült közeledésemnek és azóta elválaszthatatlanok vagyunk! :)
Még szerencse, hogy ilyen jól sült el a dolog, mert később kiderült, hogy a "simulj oda" nem egy varázsszó, nem javaslom, hogy otthon bárki is kipróbálja! Szandra nem gondolta volna, hogy szó szerint veszem az utasítását. Ő úgy értette, hogy táncoljak vele és egy finom öleléssel jelezzem a tetszésemet! :) Több barátnőm jelen is volt az "akciónál" és azóta is rengeteget nevetünk a történteken, de főleg azon, hogy ebből a megmozdulásból tényleg szerelem lett, sőt nagyon úgy tűnik, hogy házasság is! :)"

2012. február 27., hétfő

Történetek menyasszonyaink tollából - Nyerj meg minket esküvői fotósodnak 1.

A mai nap nagyon kedves számunkra, hiszen végre eljött a pillanat, hogy Veletek is megosszunk olyan történeteket, amelyek a "Nyerj meg minket esküvői fotósodnak" pályázatunkra érkeztek. Ugyan az eredményhirdetés csak március 19-én lesz és addig reméljük, tovább gyarapszik a történetek listája, számítunk a segítségetekre a döntésben, ezért elhatároztuk, hogy név nélkül tesszük közzé őket.

 Számunkra sok-sok örömteli pillanatot hoztak ezek az írások és bízunk benne, hogy Ti is hasonlóképpen örömötöket lelitek bennük, és felfedezitek az élet apró, ám annál jelentősebb tanulságait, amelyeket magukban hordoznak.

Első történetnek egy olyan hétköznapinak tűnő "mesét" választottunk, ami megmutatja, hogy a szeretet a mindennapok szürke köntösébe bújtatva is mi mindenre képes.


"Megismerkedésünk története talán hétköznapi… adott egy lány és egy fiú, akik az évek során megélt csalódások miatt egy láthatatlan csigaházat építettek maguk köré… lépésről-lépésre haladtunk, mert éreztük, ez egy olyan dolog, amire vigyázni kell, nem akartuk tönkretenni…

Én szinte megközelíthetetlen voltam a rossz tapasztalatok miatt, ezért Dávidnak nem volt könnyű dolga velem… de egy nyári délután megtört a jég, még pedig a következő sms miatt:

„Tudom, hogy félsz, én is félek… de szeretnék melléd odabújni a csigaházadba, hogy mindennap együtt éljük át a napfelkeltét!”

Erre tisztán emlékszem, pedig 4 és fél éve történt. Innentől kezdve pedig már nem volt megállás, felgyorsultak az események, mondhatni őrült tempóval és a nem mindennapi történetünk talán itt kezdődött el. Én ugyanis még a megismerkedésünk előtt jelentkeztem egy fél éves Erasmus ösztöndíjra Párizsba, melyet meg is nyertem. 2 hónapja ismertük egymást, amikor csak úgy kibukott belőlem:

„-Nincs kedved velem jönni?”- és a válasszal szerintem engem is és saját magát is meglepte:

„-De!”

Fél évünk volt szállást, munkát keresni neki odakint. Kiadta a lakását és feladta az akkori munkahelyét. Végül a keresgélés ellenére úgy mentünk ki, hogy csak 1 hónapra volt szállásunk, a többit majd meglátjuk, hiszen a kollégiumba őt nem vihettem be, külsős szállást kellett találnunk. Munkát még nem találtunk neki, franciául nem tudott, szóval mélyvíz volt a köbön. De nem aggódtunk, tudtuk, szeretjük egymást, talpraesettek vagyunk így találunk majd megoldást. Munkát és szállást a párizsi magyar katolikus misszión keresztül szereztünk… őszinte leszek, nem vagyunk templomba járó hívők, de ha az ember szorult helyzetben van, nem válogat az eszközökben, így minden vasárnap eljártunk az istentiszteletre, majd utána „kapcsolatokat építettünk”. A párom elvállalt mindent, amit felajánlottak neki, többnyire kétkezi felújítási munkákat. Tudni kell azt, hogy kiutazásunk előtt annyi köze volt a burkolói munkához, hogy a lakását saját maga újítgatta fel. Felütötte hát az Internetet, majd az ott elolvasott cikkekből elsajátította a szakma alapjait. Megélhetésünket többnyire ez szolgáltatta Párizsban és én köszönöm neki, hogy ilyen nem mindennapi módon volt talpraesett. Az ott eltöltött idő az szerintem, ami örökre összekovácsolt minket. A problémák megoldása, ezáltal az összecsiszolódás, a csodák, melyeket megéltünk adták az alapot annak, ami miatt most itt állunk az esküvőnk előtt és készülünk megalapítani közös házaséletünket és leendő családunkat."

2012. február 25., szombat

Hogyan válassz kiegészítőket - tanácsok a csodás fátylak készítőjétől

Erikával, vagyis Bridal Mirage-el készült interjúnkat már az új weboldalunkon olvashatjátok:
Az interjú

AJÁNDÉK!

A meglepetésből Erika jóvoltából tripla meglepetés lett végül! :) Ugyanis egy szerencsés menyasszonyé lehet egy egyedi készítésű, gyönyörű Birdcage fátyol, amelyet Bridal Mirage készített,  pontosan 1 hét múlva! 
Én pedig ezt megfűszerezve azt találtam ki Nektek, hogy 7 db általam készített virághajdíszt is kaphattok.


Hogyan?
Ha szívesen viselnéd az esküvődön, akkor nincs más teendőd, mint mostantól egy héten keresztül követni bennünket a facebook-on. 
Minden nap felteszünk egy kérdést különböző időpontokban, ami természetesen kapcsolódik Bridal Mirage-hez, a kiegészítőkhöz és néha hozzánk is. 
A napi nyereményt a leggyorsabban, illetve a legügyesebben válaszoló kapja majd. 
A Birdcage fátyolt március 3-án, szombaton 17:00-kor sorsoljuk ki mindazok között, akik részt vettek a napi játékokban megjegyzést hagyva a napi kérdés alatt, illetve megosztották a játék hírét.

Ha tetszenek az oldalaink, nagyon örülünk, ha lájkolod és csatlakozol hozzánk!


Erikát az alábbi elérhetőségeken találhatjátok meg:
bridalmirage@hotmail.hu

Telefon: 70/515-7867


 A játék a Fénylabor-szeretet képek és Bridal Mirage közös játéka, amelynek nyereménye naponta 1 db kézzel készített virágdísz, illetve a játék végén egy Bridal Mirage által készített Birdcage fátyol.
Mindenki részt vehet a játékban, aki 18 éves elmúlt és magyarországi címmel rendelkezik, kivéve a szervező és közeli hozzátartozói. A napi nyeremény a leggyorsabban, illetve legügyesebben válaszolót illeti, a fődíjat 2012. március 3-án 17:00-kor sorsoljuk ki minden résztvevő között. A facebook nem tartozik a szervezők közé és független a játéktól. A változtatás jogát fenntartjuk!


A képeket Erikától kaptam, a rajtuk látható fátylakat ő készítette, a fényképeket a menyasszonyaitól kapta, és a fotók kizárólag az ő engedélyével használhatóak fel. 

2012. február 23., csütörtök

Menyasszonyi ruha választás 4. - vásárlás és rendelés külföldről

Már nagyon sokat meséltem Nektek mindarról, amit a menyasszonyi ruha kiválasztásával kapcsolatban tapasztaltam az elmúlt két évben. Most jön az a rész, amit én a választásnál előnyben részesítettem, vagyis a vásárlás.

Miért érdemes megvenni a menyasszonyi ruhánkat?
Az általánosan elfogadott nézet szerint azért, mert ez csakis a Tiéd, Te viseled először. Most nagyon anyagias leszek, de szerintem mindenekelőtt azért, mert így nem dobsz ki az ablakon akár százezreket, egyszerűen csak befekteted a pénzedet, bár hasznod nem lesz, de a kiadásod jelentősen csökkenthető. Miért? Mert eladhatod. A költségvetés csökkentésének lehetősége az amúgy is megdöbbentő esküvő szervezési árak mellett egyáltalán nem hagyható figyelmen kívül. Bevallom, engem a szalonokban mindig bosszantott, amikor azzal próbáltak eltántorítani a vásárlástól, hogy mit csinálok utána vele, milyen nehéz lesz tárolni és majd a lányom úgysem ezt szeretné felvenni... Nos, a mai világ szerintem nem így működik. Soha nem voltak illúzióim, miszerint egyszer a leendő kislányom az én menyasszonyi ruhámban áll oltár elé... sajnos valóban, helyünk sincsen tárolni... de miért is kellene? 
Eladni persze nem egyszerű az esküvői ruhánkat, de az Internet széles tárházát kínálja a hirdetési lehetőségeknek, amelyek többsége ingyenes. Tudom, hogy ez a szemléletmód még sokaktól idegen, többen húzódoznak, hogy a használt piacon vásároljanak vagy éppen eladjanak, de úgy látom, egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a megoldás. Kitartás kell. Legfőképpen viszont az az igazi, belülről jövő elhatározás, hogy én bizony eladom a ruhámat! Ez a Vonzás törvénye? Igen, lehet. Nekem mindig csak úgy sikerült valami holmimat eladnom, hogy kétségem sem volt afelől, hogy megveszik és tényleg meg is akartam válni tőle. Nincs ebben semmi ördöngösség! :) Hogy kinek végül mennyibe is kerül a megvásárolt ruha, az az ügyességen és a keresleten múlik.

Hol vásárolhatunk?
Ma már szinte bárhol. A korábbi bejegyzésemben írtak szerint megvehetjük a saját igényeinkre készült ruhát is. A lehetőségeknek - mint mindig - a pénztárcánk szabhat csak határt. A márkás ruhák ára 200-300 ezer Ft-nál kezdődik (közvetlenül a gyártótól és a hazai képviseletektől, szalonoktól vásárolhatjuk meg ezeket), magánszemélyektől ennél sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk. Egyre többen importálnak menyasszonyi ruhákat külföldről alacsony áron és adják el itthon kedvező feltételekkel, számos szalon pedig minden évben tart kiárusítást a kifutó modelljeiből. A hazai lehetőségeket a külföldi oldalak szélesítik, találhatunk közöttük olyanokat, ahol menyasszonyok árusítják csodálatos ruháikat (pl.: www.recycledbride.com), olyanokat, ahol mindenfélét kapni (pl.: ebay), s olyanokra is szép számmal rálelhetünk, ahol kifejezetten a márkás ruhák másolására szakosodtak (pl.: milanoo.com).  
Akárhol is vásárolunk, valamilyen módon járjunk utána a minőségnek, mert sajnos a piac telis-tele van hitvány kivitelezésű darabokkal!
A magyar hirdetésekben kínált használt ruhákat kivétel nélkül felpróbálhatjuk, megnézhetjük élőben, nem találkoztam olyan hirdetéssel, ahol erre ne lett volna nyitott az eladó. A látatlanba történő rendelés és a külföldi vásárlás persze ennél sokkal kockázatosabb, nehezebb kontrollálni a minőséget is, s bizony a csere és a visszaküldés mind-mind plusz kiadásokkal jár, amelyet vállalnunk kell. A legrosszabb esetekben - sajnos találkoztam ilyennel is - pedig vissza sem kapjuk a pénzünket reklamáció esetén.
Amikor én egy ilyen oldalon szemeltem ki a koszorúslányaim és a saját (második) ruhámat, rákerestem, hogy a cégről és termékeikről fórumokon milyen véleményeket írtak. Ehhez minimális angol tudás szükséges. A véleményeken túl számos hasznos tanáccsal is gazdagodhattam, így ezt a módszert mindenkinek ajánlom.

Rendelés külföldről
Alapvetően három irányt kell megkülönböztetnünk:
  1. Közvetlenül a ruha készítőjétől vásárolunk
  2. Másolatot vásárolunk
  3. Használt ruhát
Beszéljünk kicsit bővebben a másodikról!
Két cégnél vásároltam, így a tapasztalataimat a náluk szerzett információk alapján tudom megosztani Veletek. Az egyik a tidebuy.com, a másik pedig a milanoo.com. Előbbin menyasszonyi ruhát, utóbbin koszorúslány (kisestélyi) ruhákat vettem.

Az én második ruhám

A választék - színek, anyagok és méretek
Mindkettő kiválasztását táblázatok  segítik, azonban jó, ha többször ellenőrizzük a méreteinket és a leírt adatokat is, hozzánk egy hajszállal kisebb ruhák érkeztek, mint amire számítottunk. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Zsófi barátnőm vonalzóval és Word-el igyekezett meghatározni a méreteit, majd rám bízta a választást, nos, ezt semmiképpen sem tartom követendő példának...:)
Egyedi méret alapján is készítenek ruhákat, ennek azonban külön díja van (kb. 15$). A menyasszonyi ruhámat így kértem, de mivel egyedül próbáltam megállapítani a méreteimet, sajnos nem lett tökéletes. Azt hiszem, a méretvétel nem az erősségünk...:) Jó tanács: soha se próbáljátok magatokat lemérni, kérjetek segítséget és legyen hozzá megfelelő eszközötök is! :). A számítási hibámtól eltekintve egész pontos volt a méretezés. A szín kiválasztása a menyasszonyi ruhák esetében egyszerűbb kérdés: fehér, ekrü és pezsgő színből egyaránt választhatunk. A tidebuy ekrüje chiffon anyagból gyönyörű szerintem, nem fehér, de nem is észrevehetően sötét. A koszorúslány, illetve estélyi ruhák színének kiválasztása már zavarba ejthet mindenkit, mert monitoronként eltérőek ugye a színek, amelyek a skálán láthatóak, s bizony kicsiben egész más hatása lehet egy-egy árnyalatnak, mint amilyen benyomást majd a kész ruhán kelt. A koszorúslányaimmal a színválasztást úgy próbáltuk csalódás mentessé tenni, hogy kerestünk az adott oldalon minél több ruhát, ami abból az anyagból és színből készült. Tulajdonképpen a valóság minimális eltérést mutatott a képekhez képest, élőben az anyag világosabb. Vigyázat! Jó, ha tudjátok, hogy anyagonként eltérőek a színek! Egy ugyanolyan elnevezésű árnyalat egészen más például szaténból és organzából!


A szállítás
Az elkészítési idő kb. 1 hónap, a szállítási idő természetesen a desztinációtól függ, az említett két oldal mindegyike szállít Magyarországra, hivatalosan 2-8 munkanap alatt ér ide a küldemény. A tidebuy-on a "My Account" menüpontban tudod ellenőrizni, hogy éppen hol tart a szállítás. A költsége változó, mert lehet gyors és sztenderd szállítást kérni, valamint gyakran indítanak "free shipping" akciókat. A szállítási határidőt meglepően pontosan betartotta mindkét cég, sőt, talán kicsit előbb is érkeztek meg a ruhák, mint vártuk.
Itt mindenképpen meg kell említenem, hogy a csomagolás - finoman szólva - nem tökéletes, sajnos kicsi csomagokban érkeznek a ruhák, ezért vasalásra szorulnak (a chiffon anyagot könnyen ki tudtuk vasalni, de egy szatén anyagnál biztosan nem megy ennyire egyszerűen, sőt otthon szerintem lehetetlen megoldani).
A szállítási díjhoz bizony hozzá kell számolnunk a vám-, illetve adóterheket bizonyos összeghatár felett. Ennek furcsaságairól szívesen mesélek e-mailben minden érdeklődőnek, itt hosszas volna leírni. (irisz@fenylabor.hu)


A minőség
Természetesen össze sem lehet hasonlítani az eredetivel, de ennyire kedvező árnál ezt nem is várhatjuk el, azt hiszem. A ruhák többsége kínai, általában az is, amelyről mást állítanak, a cégadatokban ellenőrizhető ez többnyire.  
Összességében elfogadható, sok hazai szalon és üzlet kínálatánál semmivel sem rosszabb minőségű ruhákat kaptunk (sőt, számos hazai üzlet áll tudomásom szerint hasonló cégekkel kapcsolatban), amelyek emészthető mértékben tértek el a képen látott mintadarabtól. A menyasszonyi ruhám ekrü színű chiffon anyaga szerintem kifogásolhatatlan. A koszorúslány ruháké már kevésbé szép szövésű, de az átlagos szemlélődő számára talán mindez fel sem tűnik. Két minőségi hibát, illetve furcsaságot vettünk észre: az egyik, hogy a könnyű anyagú kisestélyik dupla szatén béléssel készültek (ennek oka megmagyarázhatatlan számomra); a másik, hogy a menyasszonyi ruhám csípő részénél túl sok anyagot varrtak be, s az alakomhoz történő tökéletes illeszkedés érdekében ki kellett belőle bontani.
Mindkét cég rendelkezik visszaküldési garanciával, azonban ezt a szolgáltatásukat nem tettem próbára, így sajnos az nem derült ki, hogy vajon reklamáció esetén is pontosan teljesítik-e a weboldalukon leírtakat.
Koszorúslány ruha még vasalatlanul (Grape színben) - a lányok vágattak le a hosszából, így kicsit rövidebb, mint az eredeti képen

Az ár-érték arány
Folyamatosan találhatóak akciós menyasszonyi és estélyi (menyecske) ruhák mindkét oldalon, ha minden igaz és hatékonyan keresgéltem, akkor most 100 $-tól vásárolhatóak esküvői ruhacsodák. Nem dönthetek senki helyett arról, hogy vállalja-e a külföldi rendelés kockázatát vagy sem, csalódhatunk és nyerhetünk egyaránt. Úgy látom azonban, hogy a replikák biztosítják az egyik legolcsóbb lehetőséget arra, hogy menyasszonyi ruhákhoz jussunk. Ez persze minőségi kompromisszumot követel részünkről, hogy mennyit, az az eredeti elvárásainkon, a kiválasztott cégen és olykor a szerencsén is múlik.

Pár szó végezetül a www.recycledbride.com-ról: én ide újra és újra visszatértem, mert csodálatos ruhákat találtam, s annak ellenére, hogy a külföldi piachoz szabott a kínálat, még így is sok-sok tényleg kiváló minőségű menyasszonyi ruhát találtam kedvező áron. A sikeresség - mint általában a használt dolgok frontján - az eladó hozzáállásán és becsületességén múlik.

Még egy apró érv a vásárlás mellett: TTD fotózás! :)  Persze ehhez inkább egy második, kényelmesebb esküvői ruhát érdemes beszereznünk, amelyet aztán nem sajnálunk, ha kicsit koszos vagy vizes lesz.
(Az enyémből csakúgy folyt a víz...és térdig fűfoltos, sajnos nem a trash the dress fotózás miatt ...hát mit mondjak, jól sikerült az ünnepség és a nyári éjszakában tökéletes táncparkettnek tűnt a kerti tó...:)


Akár kölcsönözzük, akár varratjuk vagy vásároljuk a menyasszonyi ruhánkat, mindenképpen szükségünk lesz kiegészítőkre. Készülök Nektek egy apró meglepetéssel a témával kapcsolatban, de majd meglátjátok! :)

A menyasszonyi ruha választásról szóló előző bejegyzések:

Varratás
Kölcsönzés
A választás első lépései

Mindent elmeséltem, ami érdekelt? Ha nem, kérdezz bátran!

2012. február 20., hétfő

Babafotózás - Boti mosolya

Vasárnap egy nagyon kedves családnál fotóztunk egy ritka mutatós modellel, Botival.
Boti komoly, félénk fiú hírében áll, s bizony ehhez méltóan morcos tekintettel szemlélte a két idegent a két hatalmas fényképezőgéppel, hogy vajon mit akarhatnak tőle. De anyukája jelenléte - és csodás helyt állása rögtönzött fotóasszisztensi állásában - bizony minden jeget megtört! A komoly fiúból egy kacagó, eleven baba vált, akinek csodálatos mosolyát -, amit egyébként kérésre tökéletesen a fényképezőgépnek villogtatott - nem győztük megörökíteni.

A gyermekfotózásban azt hiszem, az a legjobb, hogy a tiszta, felhőtlen kacagásuk órákra képes elvarázsolni minket. Még otthon is, miközben az utómunkát végeztük, meg-megálltunk gyönyörködni... nem a képekben, hanem csak úgy magában, Botiban.

Azt hiszem, látszik a betett képek mennyiségén, hogy bizony Botond is "nagy szerelmünk" lett. :)

Babafotózás - Boti 1.
Babafotózás - Boti2.
Babafotózás - Boti 3.

Babafotózás - Boti 4.

Babafotózás - Boti 5.
Babafotózás - Boti 6.

Babafotózás - Boti 7.

Babafotózás - Boti 8.

Babafotózás - Boti 9.
Babafotózás - Boti 10.
Babafotózás - Boti 11.

Babafotózás - Boti 12.
Babafotózás - Boti 13.

Babafotózás - Boti 14.
 Csodás fiúcska, ugye?


2012. február 17., péntek

A vintage fotózás nyertese

Nagy örömünkre elértük a kitűzött célt, s a facebook oldalunkon fogadhattuk a 200. rajongónkat, így Móni már tegnap este sorsolhatott.
Az A vidéki otthon bloggal közösen szervezett játékunk győztese, aki számára egy vintage fotósorozatot készítünk:

Incze Katalin  

Felirat hozzáadása

Gratulálunk és nagyon-nagyon köszönjük minden résztvevőnek a lelkesedést, a sok-sok dícsérő szót, s természetesen Móninak is a csodás szervezést!

Aki még nem olvasta a velünk készült interjút az ITT megteheti.

Hamarosan láthatjátok, hogy milyen fotósorozatot álmodtunk meg Kati és családja számára! :)

2012. február 15., szerda

Vallomás a "fotós" debütálásáról

Annyit gondolkodom mostanában azon, hogy az ember mikor érezheti magát igazán sikeresnek. Vajon csak az én maximalizmusom az, amitől sosem lehetek maradéktalanul elégedett vagy valóban nincsen rá okom?

Együtt robogunk a siker felé? (Készült: Toszkána, nászút :) )
Az elmúlt napok a stresszről és az izgalomról szóltak. Eddig, azt hiszem, szépen el tudtunk rejtőzni (pontosabban én) a blogunk mögé, most azonban nincs visszaút, meg kell mutatnunk, kik vagyunk, mit tudunk. Persze ez jó... nem mindig...általában! A blogunkat is nagyon sokan megnézték már az indulás óta... A facebook valahogy mégis más... Egyrészt számomra egy teljesen idegen világ, másrészt egy kiváló lehetőség arra, hogy közvetlen, interaktív kapcsolatba kerüljünk mindazokkal, akiknek tetszik, amit csinálunk.
Szóval, nagyon-nagyon izgultam és izgulok is, mintha csak életemben először állnék közönség elé, pedig nem...Ez azonban most más. Most újra, - ahogyan egykor a versmondásnál, színjátszásnál - az a belső, rejtett énem kerül a porondra, akit az elmúlt sok-sok év alatt annyira rejtegettem. Amikor az ember bekerül a modern kor mókuskerekébe, hajlamos megfeledkezni még önmaga legfontosabb részeiről is. Valahogy így jártam én is. Talán sosem írnék most Nektek, ha nincs az esküvőnk és legfőképpen, ha Zoli anno nem kezdi feszegetni ezeket a határokat a fényképezéssel. Töredelmesen bevallom, hogy elleneztem az első komolyabb, tükörreflexes gépünk megvásárlását... Fura, ugye? És most? Most ez lett az új utunk...Hogy hová vezet? Ez jó kérdés... Rajtunk és rajtatok egyformán áll.

Az érzelmek csakúgy kavarognak bennem. Vegyesek. 
A megfelelési kényszer miatt (ugye ez az átkozott maximalizmus...) negatívak. Mi lesz, ha nem tudok lazítani? Mi lesz, ha nem leszek képes egy perc szabadidőt se megengedni magamnak? Ha majd nem tetszenek a képeim, mert folyton csak a hibákat látom bennük? Mi lesz, ha senki nem ír? Ha senki nem keres?  Ha mások is csak a hibákat látják a képeimben? Feszültség. Sikeréhség. Veszélyes szavak.. Vegyesek. Mert rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk...ezek jó része ugyan a vidéki otthon blogon ragadt, de azért nekünk szól. Ezúton is köszönjük szépen a sok dícsérő szót! :) Bárcsak idegyűjthetném őket! Legszívesebben kitenném a falra mindet, hogy a feszült pillanataimban lássam, hogy az emberek, Ti, örömötöket lelitek a fotóinkban, éppen ahogy szerettük volna, ahogyan szeretnénk.

Eszti
A hét talán legnagyobb elismerése Esztitől érkezett, aki végre meg volt magával elégedve egy, sőt sok-sok képen, és azt mondta, ez a lány olyan szép, hogy ez nem is ő. Én persze tudom, hogy ő még annál is szebb, mint amilyennek a mi fotóinkon látszik, de hogy ezt végre ő is felismerte, az maga a SIKER. Az értelme az egésznek! :) Ráadásul a kezdeti vonakodást is hamar legyőztük. Így alakult ez mindenkivel egyébként, akit fotóztunk eddig, ráéreztek az ízére, az élvezetére, és csak remélni merem, hogy ez nekünk is köszönhető, nem csak az objektív varázsának.


Hatalmas örömmel olvastuk a "Nyerj meg minket esküvő fotósodnak" játékra beküldött történeteket is. Megnevettetnek, elgondolkodtatnak minket, mind-mind a maga módján egy külön érzelem áradat és ajándék számunkra. Iszonyú boldogok voltunk, hogy az eskuvomlesz.hu facebook oldalán történt megjelenésünket követően rögtön érkeztek is e-mailek. Csak jöjjenek még! Nagyon-nagyon várjuk! Megpróbálom majd megtalálni a módját, hogy ide áttekinthetően feltegyem őket Nektek.
S azokat a fórum hozzászólásokat is szívesen olvastuk, amelyek azt taglalták, hogy ők inkább nem írnak, mert úgysem tudnának nyerni. Az különösen tetszett, hogy annyira szép az oldal, hogy elbizonytalanodott a fórumozó. Elnézést a leskelődésért ezúton is az érintett lányoktól! Tényleg! Csak nem értettem a statisztikában a hivatkozási helyet...:) S ezúton bátorítok mindenkit! Kicsit sem vagyunk szigorúak, ám annál lelkesebbek! No és persze köszönjük, hogy megemlítettetek bennünket, s jól esett, hogy tetszettek a képeink. :) (Azért privátban nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi jár egy ilyen játék kapcsán a menyasszonyok fejében... miért írnak..és miért nem...jó egyáltalán ez a játék...jobb lenne másképp? irisz@fenylabor.hu...:) )

A hét legváratlanabb történése talán az, hogy pénteken egy facebook "rajongónkkal" megyek sütizni...vagyis megyünk, mert ezt Zoli sem hagyná ki természetesen :), sosem találkoztunk ezelőtt, de elvégre is, kitalálta, hol fotóztunk! :) Én pedig cserébe sütit ígértem. :)

Hogy mi jön még? A velünk készült interjú és a facebook megjelenésünk egy lépőkővel előrébb vitt bennünket azon az úton, amit járni szeretnénk. Alakul egy ígéretes szövetség... vintage varázs, ahogy szerettük volna...de erről majd később...:)

Azt hiszem a siker az nem egy állandóság, ahogyan a boldogság sem, de benne rejlik minden percben, másodpercben a lehetősége, csak észre kell venni és megragadni, akárcsak arra az egyetlen pillanatra is. Ebből töltekezhetünk. Mi, mindannyian.

Mi van a másik, ismeretlen oldalon? (egy "madárportré" hétvégéről)

2012. február 14., kedd

A vintage családunk

Csak had álljon itt ennyi: hogy szeretem ezt a családot... azt hiszem, erről szól a szeretet fotózás... :)














2012. február 12., vasárnap

Menyasszonyi ruha választás 3. - a varratás

Azt hiszem, a legtöbb menyasszony fejében megfogalmazódik a gondolat - mégha csak egy másodpercre is -, hogy egy teljesen egyedi, csak számára készített esküvői ruhát viseljen a Nagy Napon. Végül azonban az esküvőre készülő lányok kicsiny százaléka valósítja csak meg ezt az álmot.

Miért varratunk ilyen kevesen menyasszonyi ruhát?
Jórészt azért, mert a számunkra legmegfelelőbb menyasszonyi ruha kölcsönző szalonnál is sokkal nehezebb rátalálni arra a varrónőre vagy ruhakészítő műhelyre, akiben 100%-ig meg tudunk bízni. Nem csupán akkor van ez így, ha egyedi ruhát szeretnénk viselni, hanem akkor is, ha már kiszemeltünk egy modellt, de nem tudjuk vagy akarjuk megfizetni az árát, esetleg egy kicsit módosítani szeretnénk rajta. Sosem lehetünk benne igazán biztosak, hogy a végeredmény méltó lesz az eredeti elképzelésünkhöz.
Látatlanul vásárolni egy ilyen különleges alkalomra nagyon nehéz döntés, de ha kellően körültekintőek vagyunk előtte, egészen picire csökkenthetjük a kockázatot. S őszintén szólva, csodálatos a gondolat, hogy az a ruha csakis neked, csakis a te alakodra, személyiségedre szabva készült!

Hol varrathatunk magunknak ruhát?
Kashka Couture
Tervezőknél - Csodálatos ruhakölteményt kaphatunk, de bizony a legtöbbször borsos áron. Ha nem bírja a pénztárcánk, a még kevésbé ismert menyasszonyi ruha készítőknél érdemes érdeklődnünk. Több tehetséges fiatalra is ráakadtam, akik gyönyörű ruhákat álmodnak és valósítanak meg teljesen elfogadható áron.
Varrónőknél - Itt hagyatkozhatunk leginkább kizárólag az ajánlásokra, az internet, ahogy tapasztaltam, nem a varrónők fóruma. Persze rátalálhatunk néhány ígéretes és ügyes kezű alkotóra, sőt akadnak olyanok, akik kifejezetten csak menyasszonyi ruhák varrásával foglalkoznak. Az árak általában kifejezetten barátságosak, de ez függ a szabástól és legfőképpen az anyagtól, illetve a díszítés mennyiségétől.
Külföldi cégekkel kapcsolatban álló magyar varrónőknél/cégeknél - Egyre gyakrabban látok olyan hirdetéseket, weboldalakat, ahol márkás esküvői ruhákat árulnak nagyon kedvező áron. Egy idő után rájöttem, hogy ezek mind-mind külföldről származnak, azokról az oldalakról, ahonnan közvetlenül is rendelhetünk, akár egyedi méretet, színösszeállítást is, természetesen nem az eredeti ruhából. Elképzelhető, hogy számukra mennyiségi kedvezménnyel olcsóbban adják a ruhákat, de mire eljut hozzánk, nem feltétlenül érezzük ennek előnyét mi is. A minőségi reklamáció kimenetele is a külföldi gyártón múlik, ezáltal nem vagyunk feltétlenül kisebb kockázatnak kitéve. A szállítási idő kb. 2-6 hét ugyanúgy, mintha közvetlenül rendelnénk. Ezt a megoldást annak javaslom, aki szívesebben intézi magyar nyelven a vásárlást.

Hogyan válasszunk varrónőt?
Anno teljesen vakon vágtam bele abba, hogy varrónő segítségét kérjem álmaim megvalósításához. Mivel végül vásároltam és nem varrattam, ezért az ajánlatkérési és felmérési procedúra tanulságairól tudok nektek leginkább mesélni. Bízom benne, hogy ez is nagy segítség lesz. :)
Nekiindulhatunk úgy is, hogy a varrónőt rögtön személyesen felkeressük, de én amondó vagyok, hogy érdemes előtte az irányárakról tájékozódni. Persze a nagymamám azt mondja, hogy olyan hely nincs a világon, ahol ne lehetne alkudni! :D S neki tényleg mindig sikerül! Bárhol! :D Hát én nem ilyen vagyok, úgyhogy szeretem tudni előre, mire számíthatok. Interneten próbáltam varrónőket találni, de szóba került olyan is, aki egy ismerősöm ruháját készítette korábban.

Amit minden varrónőnek érdemes leírni az ajánlatkérésben:

  • Ha konkrét elképzeléssel rendelkezel, akkor mellékelj a ruháról képet (célszerű előről, hátulról és esetleg oldalról is fotót mellékelni), és egészítsd ki a módosítási elképzeléseiddel, ha vannak :)
  • Ha nincsen konkrét terved, akkor körülbelül vázold az elképzelésedet
  • Írd le, hogy Te milyen anyagból , milyen színben szeretnéd elkészíttetni a ruhádat
  • Vázold, hogy milyen és milyen mennyiségű díszítést képzeltél el
  • Célszerű, ha megírod, hogy hátul gombos, fűzős vagy éppen zipzáros legyen-e
  • Add meg a méreteidet (magasság, mell-, derék- és csípőbőség - legalább közel pontosan, ő úgyis megmér majd) 
  • Add meg az esküvőtök dátumát
Ravia Couture
Ha megfelel az ajánlat, akkor érdemes egy személyes találkozás keretében megbeszélni a részleteket. Szerintem ez kihagyhatatlan mielőtt döntesz. Így élőben is meg tudod nézni a munkáit, s ő is tud javaslatokat tenni az alkatodhoz leginkább illő fazonra, stílusra vonatkozóan. Ebből azt is leszűrheted, mennyire jár egy rugóra az agyatok. :) Bizonyára tud anyagokat és különböző árnyalatokat, valamint díszítőelemeket is mutatni Neked. Mégiscsak nagyobb ebben a tapasztalata! :)
Én idáig jutottam. :) Amit már csak másoktól tudok: A méretvételre érdemes vinni a cipődet (vagy valamilyen hasonlót), valamint olyan melltartót is, amelyet majd viselni szeretnél. Akadnak, akik egy próbával dolgoznak, de olyanok is, akikhez többször kell visszatérned igazításra. A ruha elkészülési ideje nagyon változó és sok-sok mindentől függhet.

Akiket én megkerestem

A teljesség igénye nélkül, az ő ajánlatukat tudtam Nektek visszakeresni a levelezésemben és az emlékeimből. Mindegyiknél láthatjátok a ruhákat is, amelyekre ajánlatot kaptam. Ezek 2010 év végi és 2011 év eleji ajánlatok, ezért előfordulhat, hogy az árak azóta kicsit változtak. Nekem mindannyiukkal kapcsolatban pozitívak a tapasztalataim.


Kashka Couture
Tehetséges, nagyon kedves fiatalok különleges, olykor szokatlanul, de magával ragadóan bohókás ruhákkal, akár teljesen egyedi igényre szabva. Lehetőséget biztosítanak azonban a bérlésre is és segítséget nyújtanak a náluk készíttetett ruhák eladásához.
kb. 150 000 Ft

Ravia Couture
Tehetséges fiatalok csodás menyasszonyi ruhákkal, amelyeket kölcsönözhetünk is. Örömmel láttam, hogy idén megjelent a Provance kollekciójuk, érdemes megnézni. :)
Bérlés: 120 000 Ft. Saját méretre készült ruha: 170 000 Ft


Esküvő MűhelyKucsák PiroskaKlasszikus varroda, ahol kifejezetten a menyasszonyok kiszolgálására rendezkedtek be. Érdemes időben bejelentkezni hozzájuk, hiszen általában sok a munkájuk. Bármilyen elképzelést szívesen megvalósítanak. Árban az én választottjaim közül ők bizonyultak a legkedvezőbbnek. 63 000 Ft (encore bridal ruha) 
Adry Esküvői Ruha
Nagy Adrienn
Elérhetőek náluk márkás modellek másolatai, ugyanott teljesen egyedi készítésű menyasszonyi ruhák készítésével is foglalkoznak. A kínálat elég széles és az árak is kedvezőek.
San Patrick Broche
72 000 Ft(encore bridal ruha)  Lili SzalonOrosz LiliTeljesen egyedi elképzelések alapján készít menyasszonyi ruhákat. 90 000 Ft (encore bridal ruha)  Rubin Menyasszonyi Ruhaszalon Beszer Zoltánné, ZsuzsaElsősorban márkás modellek mintájára készítenek menyasszonyi ruhákat, de lehetőséget biztosítanak egyedi elképzelések megvalósítására is. A munkájukat sajnos nem láttam élőben, de Zsuzsa volt az egyik legkedvesebb és legkészségesebb varrónő, akivel beszéltem. 65 000 Ft (San Patrick Broche másolata)  
Ismerek Gyömrőn, Győr mellett is egy szépen dolgozó varrónőt, aki esküvői ruhákat és koszorúslány ruhákat készít. Sajnos a cégneve nem jut eszembe, akárhogy is töröm a fejem, de ha valakit érdekel, szívesen felkutatom neki a telefonszámát. :) (csak írjatok Nekem egy e-mailt: irisz@fenylabor.hu)
Összefoglalva azt gondolom, hogy a mai rohanó világunkban is érdemes elindulni a ruha készíttetés útján. Az egyedi ruhaköltemény nem feltétlenül drágább, mint a kölcsönzés vagy a vásárlás, sőt. Bár kicsit nehezebb megtalálni a lehetőségeket, meggyőződésem, hogy a végeredmény minden másnál elragadóbb, hiszen csak Nekünk szól, csak a Mi Nagy Napunkra. Akkor is így van ez, ha egy másolatot szeretnénk megvarratni, hiszen óhatatlanul is időközben a saját ízlésünkre, alakunkra formálódik majd. Sosem lesz ugyanaz és ugyanolyan, a legjobb varrónő keze alatt sem, de ez nem feltétlenül hátrány. Persze, ha már élőben beleszerettünk egy menyasszonyi ruhába, amely tökéletesen illik ránk, talán érdemes amellett maradni. Ez azonban mindenkinek a saját döntése!
A sorozat következő részében elárulok Nektek mindent, amit az esküvői ruha vásárlásról tudok. Az első ruhámat egy szalonban vettem, a másodikat (az estit, nem a 2. esküvőmét :) ) pedig külföldről rendeltem. Sőt határon túlról érkeztek a "nagy" koszorúslányaim ruhái is! Bízom benne, hogy sikerül majd a félelmeket eloszlatnom a vásárlással szemben, amelyeket sokszor tapasztalok! :)
Ha van valakinek kiváló varrónője, ne habozzon megosztani velünk! :)  A sorozat előző részei:
Menyasszonyi ruha választás - tanácsok barátnőként és apróságok fotós szemmel
Menyasszonyi ruha választás 2. - menyasszonyi ruha kölcsönzés


2012. február 10., péntek

Egy igazi hölgy

Egy csodálatos, ízig-vérig Hölgyet mutatok ma be Nektek. Elbűvölő, elegáns, eszes, gyönyörű és nagyon nagy franc! Kell ennél több?
(Óh, igen, s őt is Irisznek hívják.:) )

Szavak helyett beszéljenek a képek!

Gyermek fotózás - Irisz 1.
Gyermek fotózás - Irisz 2.
Gyermek fotózás - Irisz 3.

Gyermek fotózás - Irisz 4.

 
Gyermek fotózás - Irisz 5.
Gyermek fotózás - Irisz 6.

Gyermek fotózás - Irisz 7.
Gyermek fotózás - Irisz 8.

Gyermek fotózás - Irisz 9.


Gyermek fotózás - Irisz 10.

Gyermek fotózás - Irisz 11.


Gyermek fotózás - Irisz 12.

Gyermek fotózás - Irisz 13.

Gyermek fotózás - Irisz 14.

Gyermek fotózás - Irisz 15.
Gyermek fotózás - Irisz 16.

Gyermek fotózás - Irisz 17.

Gyermek fotózás - Irisz 18.

Gyermek fotózás - Irisz 19.

Nagyon szeretem ezt a sorozatot! :)
És Ti? Melyik a kedvenc képetek?