2012. január 19., csütörtök

Fotózás az esküvői forgatókönyvben


Korábban már írtam arról, hogy egy esküvőn nagyon nehéz menyasszonyként/vőlegényként jól gazdálkodni az idővel. Jellemzően két típusú párral találkoztam életemben. Olyanokkal, akik mindenért izgultak és mindenkinek próbáltak megfelelni, ezért néha megfeledkeztek arról, hogy a saját esküvőjükön igazán jól érezzék magukat. Másrészt olyanokkal (ebből volt kevesebb), akik elengedték magukat és azt mondták: lesz, ami lesz. Így néha kicsúsztak a kezükből a dolgok és elindultak a maguk útján, de legalább mindenki jól érezte magát. :)
Az ideális megoldás, mint oly sokszor, valahol a kettő között bújik meg.
Tervezz pontosan! 
Oszd ki a koordinációs feladatokat másoknak! 
Aztán az esküvődön már ne foglalkozz ilyesmivel!

A tervezés egyik alapeszköze a forgatókönyv elkészítése. Ennek kapcsán összeállítottam Nektek néhány hasznos tippet. Természetesen nem tudok kibújni a bőrömből, ezért kizárólag a fotózásra fókuszáltam, a többi részről úgyis sok helyen olvashattok hasznos információkat... erről viszont kevesebbet beszélnek.


A jó forgatókönyv fotózásra vonatkozó része tartalmazza:
  1. A fotós érkezésének és távozásának időpontját
  2. A  veletek tartó családtagok, barátok érkezésének és távozásának időpontját
  3. Minden helyszínt (pontos címmel) az esküvő napján, ahol szükségetek lesz a fotósra, feltüntetve, hogy hová mikor érkeztek és meddig maradtok
  4. A helyszínek kapcsolattartóinak neveit és telefonszámát
  5. Azokat az ötleteket a hangulattal, beállításokkal kapcsolatban, amelyek már előre megfogalmazódtak
  6. A szükséges kellékek, kiegészítők listáját
Az időtényező kérdésköréből nem maradhat ki az örök dilemma, miszerint mennyi időt szánjunk a kreatív fotózásra?

Nem mondok újdonságot azzal, hogy 1 óra alatt nehéz változatos és minőségi képanyagot készíteni. Ez nem azért van, mert nem tudunk ennyi idő alatt akár 300-at is kattintani, hanem azért, mert a fotózás nagy része nem a kattintásokról szól. A fotózás a közös dimenzió megtalálása: kettőtök között és köztünk, a térrel, a fényekkel. Egymásra hangolódás. Alkotás. Mindenekelőtt fel kell oldódnunk. Számotokra ez azért nehéz, mert szokatlan a helyzet, az irányított fotózás, ráadásul a Nagy Nap önmagában is feszültséggel és izgalommal jár. Számunkra azért nehéz, mert a személyiségeteket és az igényeiteket rövid idő alatt a lehető legmélyebben meg kell értenünk ahhoz, hogy segítsünk az oldódásban, valamint elcsípjük a Titeket hűen megörökítő pillanatokat, miközben meg kell birkóznunk a helyszín kihívásaival és lehetőségeivel. Az összhang akár egy perc alatt is megszülethet, de bizony van, hogy ehhez több idő szükséges.
2 óra alatt már szép eredményt érhetünk el, de több helyszín esetén  általában ennél több idővel, 3-5 órával érdemes számolni. Persze a végeredmény minőségének és a szükséges időnek az arányát -sok-sok egyéb tényező mellett -jelentősen meghatározza a helyszín maga.
Fontos leszögezni, hogy nettó órákról beszélgetünk, ami a színtiszta fotózás. Valójában azonban az idő jelentős része az utazással, a beállítások, kellékek előkészítésével megy el. A minőségi végeredmény ugyanis a tudatosságon alapszik. Ritka ajándék, ha "csak úgy" létrejön a minden szempontból tökéletes fotó. Jó hír, hogy a forgatókönyv és a körültekintő tervezés azonban gyorsítja és gördülékennyé teszi a közös fotózást.

A másik nagy kérdés, hogy a kreatív fotózás az esküvő napján vagy egy másik napon történjen-e. Mindkettő mellett és ellen egyaránt felhozhatóak érvek.

Lássuk sorban a legfontosabbakat!

Az esküvő napja mellett szól:
  • a nap varázsa
  • könnyebben bevonhatóak a fotózásba a családtagok, barátok
  • adott a smink, a frizura, a friss csokor, a ruha
Az esküvő napja ellen szól:
  • korlátozott idő (és sokszor a rendelkezésre álló idő kiszámíthatatlansága)
  • a helyszínek számának korlátja és a helyszíni kötöttség
  • kellékek, kiegészítők korlátja
  • korán kell kezdeni a készülődést vagy váratni kell a vendégeket
  • nincs befolyásunk az időjárásra és a napszakot sem választhatjuk meg kedvünk szerint
  • az önkéntelen feszültség és izgalom
Egy másik nap mellett szól:
  • annyi időnk van, amennyit csak akarunk
  • bátran kipróbálhatunk több helyszínt is
  • a legideálisabb napszakban fotózhatunk 
  • nem kell annyira vigyázni a ruhára
  • annyi kelléket, kiegészítőt cipelünk magunkkal, amennyit csak lehet
  • nyugodtabbak, koncentráltabbak vagytok
Egy másik nap ellen szól:
  • újra ki kell fizetni a sminkest és a fodrászt
  • nehezebb összehangolni az időpontot a barátokkal, családtagokkal, ha a kreatív fotózásba is szeretnétek őket bevonni
  • ha bérelted a menyasszonyi ruhádat, akkor bizony újat kell szerezned vagy még a bérleti időn belül kell megoldani a fotózást

ÖSSZEFOGLALVA
A terv
A pontos tervezés segít, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen és segít kiküszöbölni vagy éppen gyorsan megoldani a váratlan helyzeteket. Érdemes tehát az esküvői forgatókönyv kihagyhatatlan elemeként kezelni a fotózás részleteit is és ezt minden érintettel megosztani.
Az idő
Mivel a fotózást számos körülmény befolyásolhatja, nehéz megsaccolni, hogy mennyi az elegendő idő a kreatív sorozat elkészítéséhez. (Ha rajtam múlna, nagyon sok volna, mert élmény megélni és megcsinálni egyaránt! :) ) Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minimum 2 óra, nem számolva ebbe bele az utazási és előkészületi időt. Ez egy, maximum két helyszínes fotózást tesz lehetővé.
Aznap vagy másnap?
Számos érv és ellenérv szól amellett, hogy az esküvő napján készüljön a sorozat. A legfontosabb talán éppen a fenti időtényező. Minél kevésbé sürgetnek a "kötelezettségek", minél nyugodtabb körülmények között és lélekkel tudunk fotózni, annál hatékonyabbak leszünk.

Nektek mi a tapasztalatotok?
Kinek mikor készült el a kreatív esküvői fotósorozata?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése