2012. február 3., péntek

Menyasszonyi ruha választás - tanácsok barátnőként és apróságok fotós szemmel

Tudjátok néhányan, hogy egyik nagyon jó barátnőmmel már ősz óta esküvő szervezési lázban égünk. Mivel mi már túl vagyunk a Nagy Napon, igyekszem mindenben segítségére lenni és megosztani vele a tapasztalataimat. Sok fontos döntésen túl vagyunk/vannak már, de a ruha-kérdéssel valahogy képtelenek vagyunk megbirkózni. Mi tagadás, ez nálam is így alakult... Madarat tolláról...? :) Szó sincs róla. Azt tapasztalom, hogy ez bizony nekünk, lányoknak nehéz feladat, hacsak nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy évek óta egy bizonyos ruháról álmodozunk.

Mivel ma újabb ruhapróbára megyünk, aktuálisnak éreztem, hogy leírjam a legfontosabbakat a menyasszonyi ruha választásról. Útvesztőkről, döntési pontokról, lehetőségekről és kicsit fotós szemszögből is tippeket adjak.

A ruha jellegéről - Milyen fazont vagy stílust válassz?

1. szakasz: hogyan vágj bele
Valamilyen elképzelése mindenkinek van már az első pillanattól kezdve. A kínálat végtelensége és a próbák azonban a leghatározottabbakat is zavarba ejtik. Én pl. elképzelhetetlennek tartottam, hogy gyöngyök legyenek a menyasszonyi ruhámon, főleg nem ennyi. A ruhám "örökösének" pedig eszébe sem jutott, hogy sellő fazont próbáljon, s mégis ez lett a nagy szerelem. Valljuk be, a 21. században nem igazán áll módunkban ilyen ruhakölteményeket magunkra ölteni, honnan tudnánk hát előre, hogy mi az, ami tökéletesen az alakunkra és személyiségünkre szabott?
Használd ki ezért az alkalmat, hogy felpróbálj számtalan különböző modellt mielőtt döntesz. A ruhaszalonok utálni fognak ezért a tanácsomért, de nyugodtan élj ezzel akkor is, ha eszed ágában sincs bérelni vagy attól a bizonyos szalontól bérelni. (Hozzáteszem, így indultam én is, aztán mégiscsak egy szalonban vásároltam.:) ) Bár sok szalonban undokok, a jó ég tudja miért..., és maximum 1 órád van a legtöbb helyen a próbára, ne hagyd ki. Meg fogsz lepődni azon, hogy a képek milyen csalókák, és élőben mennyire más minden! A kedvenc menyasszonyi ruhám állt a legborzasztóbban! :D
Éppen az esküvő kiállítások időszakát éljük, ahol egyszerre és sűrítve ismerkedhetünk meg a menyasszonyi ruhát kínáló szolgáltatókkal. A legtöbb kiállításon (különösen a fővárosi és ahhoz közelieken) a szalonok többségénél próbálni is lehet. Ennek előnye és hátránya egyaránt van. Kétségtelen és hatalmas előny, hogy 1-2 nap alatt hatalmas mennyiségű ruhát nézhetsz meg élőben. (Ide sorolhatnám az akciókat is, de azért azok kicsit csalókák). A nyitás első fél-egy óráját leszámítva azonban hosszas sorokat kell kiállni, hogy a legjobb darabokat felvehesd. S ha végre sikerült, ne legyél szégyenlős, mert nagyközönség elé kell állnod (nincs külön tér, ahol csak Te és a családod, barátaid vannak), majd gyorsan ruhát cserélned. Ehhez türelem és kitartás szükségeltetik, de összességében megéri, hiszen olyan készítőkkel és szalonokkal is találkozhatsz, akikhez másképp sosem jutottál volna el. Jó tanács: ide mindenképpen vigyél fényképezőgépet.
A keresgélés persze ma már leginkább az internet böngészéssel kezdődik. Érdemes meglesni a külföldi oldalakat, de jó, ha tudod, hogy itthon sajnos nem elérhető egy csomó modell. Különösen igaz ez az aktuális kollekciókra. Anno tettem arra egy kísérletet, hogy a hazai márkaképviselettel behozassam a kiszemelt ruhát, az ár azonban borsosnak bizonyult.. de ne rohanjunk előre,  az árkérdésről később...

2. szakasz: mérlegelési szempontok
Ha már eljutottál odáig, hogy próbálsz, a következőket érdemes szerintem mérlegelni:
  • milyen évszakban házasodsz
  • milyen hangulatú, esetleg tematikájú lesz az esküvő
  • milyen programokat terveztek az esküvőre (ide tartozhat az, hogy kültéri/beltéri-e a helyszín, a helyszínek közötti utazás és a táncolás is)
  • a szertartás(ok) jellegét (a templomba illik eltakarni a vállunkat)
  • milyen benyomást szeretnél kelteni
  • melyik testrészed kiemelése előnyös vagy éppen hátrányos számodra (rengeteg apró trükk létezik a takargatásra és kidomborításra egyaránt, pl.: azt mondják, a teltebb alakhoz előnyösebb az A vonal, a rövid nyakhoz a mély kivágás)
  • kényelmes-e a ruha (le tudunk-e benne ülni, hajolni stb.)
  • az esküvői költségvetést
  • a fotózásra is gondolva: milyen hangulatú kreatív képekre vágysz
Egyetlen dologban azonban a menyasszonyi ruha választása sem különbözik a megszokott ruhavásárlástól. Ez pedig Te magad vagy. Téged kell tükröznie, ez elengedhetetlen szempont. Kicsit mindannyiunkon elhatalmasodik ilyenkor az érzés, vágy, kényszer, hogy az esküvőnkön szebbnek kell lennünk, mint életünkben valaha, de ezt nem érhetjük úgy el, hogy kibújunk a saját bőrünkből. Az esküvő és a szerelem örömétől annyira gyönyörű minden menyasszony... nem a külcsíntől, főleg nem a hamistól...
A legfontosabb azonban mindig csakis az, hogy jól érezzük benne magunkat és persze csodaszépnek, le se akarjuk venni! Azt hiszem, ez az érzés árulja el leginkább, hogy az az igazi! :) Ha ezt érzed, ne tágíts, akkor se, ha mások mást mondanak vagy kicsit drágább, mint amennyit szántál rá! Nem bánod meg! :)



Ajánlok Nektek egy jókis interjú sorozatot (ez nem reklám, csakúgy ráakadtam és szerintem hasznos, ugyanott olvasmányos iromány):

Randy Fenoli - Mondj igent a ruhára!
Randy Fenoli - Mondj igent a ruhára! 2.
Randy Fenoli - Mondj igent a ruhára! 3.

Most látom, mennyit írtam...Ezért folytatása következik... :)
A téma: bérlés-varratás-vásárlás - számok, érvek és ellenérvek.
Vasárnap este várhatjátok!

Addig is, írjátok meg bátran, ki, mikor és hogyan kezdte el a választást! Minden tapasztalat számít! :)

2 megjegyzés:

  1. és ha megengedsz egy gondolatot... fontos odafigyelni e megfelelő kiegészítő kiválasztásához (nyakék, kesztyű, fátyol) mert ezekkel is nagyon sokat lehet csalni jó és rossz irányba is, ezért azt tanácsolom hogy abból is bátran próbálgass

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kiegészítést. Teljesen igazad van, ezekkel a látszólag apróságokkal hihetetlen módon befolyásolható a végeredmény.

    VálaszTörlés